
Výroba a predaj potravín z ovčieho mlieka
O nás
Našim cieľom je vyrábať tradičné slovenské produkty z čistého ovčieho mlieka, ktoré tak získajú nezameniteľnú chuť a prospešne vplývajú na zdravie konzumenta. Avšak za prísnych hygienických podmienok, ktoré vyhovujú štandardom EU.
Našou veľkou prednosťou je profesionalita a dlhoročná skúsenosť, preto sa náš vyškolený personál najlepšie postará o čo najrýchlejšie a najefektívnejšie riešenia Vašich požiadaviek, a to samozrejme s veľkou starostlivosťou.
V prípade akýchkoľvek otázok nás neváhajte kontaktovať. viď Kontakt
História
Začiatky výroby syrov spadajúci do čias Rímskej ríše, o čom svedčia početné záznamy. Ovčí syr tvoril v minulosti základnú zložku stravy. Prvé písomné správy o naturálnom platení daní ovčím syrom pochádzajúci z r. 1570. Už v stredoveku bolo mesto Kežmarok známe svojimi trhmi so syrom.
Ovčie mlieko sa ďalej spracúvalo na ovčí hrudkový syr, z ovčieho syra sa vyrábala bryndza. Slovo bryndza používali už v 9. storočí. Bulhari na označenie syrárskeho výrobku, ktorý zrel a skladoval sa v slanom náleve. Začiatky obchodovania s bryndzou sa datujú do 16 a 17 st.. Prvá bryndziareň v Detve bola založená v r. 1787 obchodníkom s ovčími produktami . V r. 1892 zaviedol zvolenskí bryndziar do výroby mäkkú rozotierateľnú bryndzu, ktorá sa s menšími obmenami vyrába dodnes.
Bryndziarstvo tak vytvorilo základ mliekárstva a syrárstva a to nielen u nás, ale aj v okolitých štátoch Európy.
Rozhodujúcim faktorom pritom zostáva naďalej hygienická úroveň získavania ovčieho mlieka na salašoch.
Spracovanie ovčieho mlieka a výroba ovčieho hrudkového syra má na Slovensku dlhoročnú tradíciu, keďže prírodné podmienky pre chov oviec sú na našom území veľmi priaznivé.
Ovčie mlieko sa tradične získava a spracúva priamo na salašoch v horských a podhorských oblastiach, a to v podstate rovnakým spôsobom ako pred mnohými rokmi.
Samotné mlieko možno smelo označiť za ochranný prostriedok s najširším účinným spektrom a tiež za symbol biologickej hodnoty pre všetky vekové kategórie. Obsahuje najhodnotnejšie živočíšne bielkoviny, esenciálne aminokyseliny, ľahko stráviteľný tuk a celý rad dôležitých minerálnych látok – najmä vápnik a fosfor.
Súčasnosť
Ovce sa počas produkčnej sezóny pasú výlučne na trávnatých vysokohorských trávach. Trávy vďaka nízskej koncentrácií priemyslu v okolí obsahujú zanedbateľné množstvá chemicky škodlivých látok. Z priemyselných exhalátov a žiadne zvyšky z umelého ošetrovania alebo hnojenia pôdy. Použitie mäsovokostných múčok ako krmiva je vylúčené.